M3 Test: ”Fiffig gps-puck som håller koll på det mesta”

Mångsidig användning 

Spåra är något större än en tändsticksask och kan användas för att få gps-position på lite av varje. Som en motorcykel eller bil.

Spåra Pro är en smidig gps-spårsändare med riktigt lång batteritid som kan användas för att hålla ett öga på lite av varje. Vi satte den på en motorcykel och kunde sluta att oroa oss för att den skulle försvinna. Spåra-appen skickar notiser om var den befinner sig och ger dig full koll.

Läs hela testet på M3 här! 

Enkelt att komma igång

Det är enkelt att komma igång med Spåra Pro, appen är snygg och tydlig och när du kopplat prylen till appen behöver du i stort sett bara fundera på hur du bäst ska montera spårsändaren på det föremål du vill spåra.Du kan köpa till ett litet silikonfodral, ett fäste med kardborreband och dubbelhäftande tejp, men den kan också läggas någonstans i en bil, skoter, barnvagn eller golfbag – möjligheterna är nästan oändliga. I vårt fall fick den plats under sadeln på motorcykeln, men den är relativt stor så det var inte helt självklart att det skulle gå.

Allt ingår i köpet, service, sim-kort, fri uppkoppling i Skandinavien och Baltikum samt löpande uppdateringar. Du slipper månadskostnad eller tillkommande dolda avgifter. Du väljer helt enkelt ett antal år vid köpet och priset justeras därefter. Ett, två eller tre år finns som alternativ. Du kan i efterhand köpa till mer tid. I appen ställer du in vilken typ av användning som är aktuell. Vi valde motorcykel och Spåra-ikonen på kartan blir då en liten mc. 

Snygg och tydlig app

Appen startar direkt till kartan med nuvarande position på din Spåra. Genom att trycka på den får du fram mer information om var den är, batterinivå och knappar för att göra olika inställningar.

Spåra har stöd för geo-zoner, i vårt fall kunde vi ställa in flera olika platser där motorcykeln brukar parkeras, hemmet, jobbet och vintergaraget. Du kan välja vilka typer av notiser du vill ha. När enheten lämnat alla skyddszoner, när enheten går in i en skyddszon eller när enheten detekterar rörelse i en skyddszon är möjliga alternativ.Det finns tre energiinställningar för Spåra som avgör hur ofta den skickar positioner. Batterisnål rekommenderas för föremål som sällan rör på sig och som du inte alltid har tillgång till för att ladda batteriet. Om enheten inte rör sig skickar den platsuppdateringar en gång i veckan. Läget Balanserad skickar mer regelbundna positioner och att slå på live-spårning går snabbare än för Batterisnål. Bästa prestanda skickar positioner ännu oftare, var 15:e minut och har snabbast responstid, men kortare batteritid.

Se var Spåra varit

I appen kan du se historik över var din Spåra har varit. I vårt fall innebär det att vi kan se var vi har varit och kört med motorcykeln, vilket är bra. Om du vill spara en särskilt rolig vägsträcka så kan du återvända dit enkelt.

Riktigt lång batteritid

Spåra Pro har uppladdningsbart batteri och en mjukvara som optimerar batteritiden maximalt. Med det batterisnåla läget pratar vi månader mellan laddningarna. Under vårt test av Spåra använde vi oftast det balanserade läget aktiverat under flera veckor och det syntes knappt på batterinivån.

Live-spårning

Skulle det vara så hemskt att någon olovligen försvunnit iväg med motorcykeln (eller vad du än valt att spåra med Spåra Pro, finns det ett live-läge du kan aktivera. Då skickar enheten positionsuppdateringar var 30:e sekund, så länge den är i rörelse.

Specifikationer

Tillverkare: Spåra
Testad: Maj 2022
Plattform: Android, IOS
Storlek: 70 x 35 x 20 mm
Vikt: 51 gram
Batteritid: Upp till flera månader, (uppladdningsbart litiumbatteri 4440 mWh)
Vattentålighet: Damm- och vattentät
Geofence: Ja, det går att ha flera olika
Pris datatrafik: Köp ett, två eller tre års service direkt. Köp ett års förlängning för 495 kronor
Fungerar i: Skandinavien och Baltikum

Läs mer

GPS-Tracker

Viktiga saker att tänka på när du campar sommaren 2023

GPS-Tracker

Magnus använder Spåra till sin motorcykel

GPS-Tracker

Din guide i trackersdjungeln