Din guide i trackersdjungeln

Vilken typ av tracker löser dina problem?

Stulen bil, barn som försvinner, bortsprungen hund eller nycklar som envisas med att vara som bortblĂ„sta nĂ€r du har brĂ„ttom pĂ„ morgonen. Som tur Ă€r finns det teknik för att lösa problemen. Numera finns en uppsjö av sĂ„ kallade spĂ„rsökare eller trackers för att hitta allt du vĂ€rderar och Ă€lskar. I takt med efterfrĂ„gan ökar utbudet. HĂ€r försöker vi sammanfatta och reda ut djungeln av begrepp och teknik. 

Bluetooth-trackers sk. ”nyckelfinnare” - Till exempel: Apple Tile, Galaxy, Tile

Bluetooth Àr en kort koppling mellan tvÄ elektroniska enheter som sker trÄdlöst. Kort sagt det som hanterar överföring av information mellan olika enheter.Kommunikationen sker genom radiovÄgor med en frekvens pÄ 2,4 GHz, samma frekvens som WIFI-uppkoppling.Bluetooth rÀcker mellan 50 och 200 m. - varierande av siktlinje - till exempel om det Àr en vÀgg emellan. Det hÀr Àr en bra lösning om du alltid har föremÄlet inom rÀckhÄll. NÀr trackern Àr bortom rÀckvidd frÄn din telefon kan du inte lÀngre se var föremÄlet befinner sig . En bluetooth-tracker Àr en utmÀrkt lösning för oss om aldrig hittar vÄra nycklar i lÀgenheten. Bra att ha till exempel i en plÄnbok och om du tappar den sÄ vet du att du tappat den. PÄ minussidan kan du bara se var den Àr om du Àr inom rÀckvidden pÄ bluetooth (10-200 meter).

Crowdfinding

En bluetooth-tracker kopplas oftast ihop med telefonen. DĂ€refter kĂ€nner din telefon av nĂ€r den Ă€r i nĂ€rheten av din bluetooth-tracker. RĂ€ckvidden Ă€r mellan 50 och 200 meter. Vissa bt-trackers tillĂ„ter att andra anvĂ€ndare av systemet kan rapportera in din bt-trackers position. Detta betyder att du kan se var din tracker Ă€r sĂ„ lĂ€nge nĂ„gon i samma system Ă€r i nĂ€rheten av din tracker - crowdfinding. Fördelen med detta Ă€r att de flesta har en smartphone. Nackdelen Ă€r att det Ă€r ovanligt att min Tracker stöter pĂ„ en telefon som faktiskt har rĂ€tt app installerad samt bluetooth igĂ„ng  

RF-trackers (GPS radio kommunikation) - till exempel Garmin

En RF-tracker fĂ„r sin position frĂ„n satelliter och sĂ€nder informationen till din mottagare. Den anvĂ€nds ofta för jakthundar dĂ€r man konstant vill följa hundens rörelser. Problem som kan uppstĂ„ Ă€r nĂ€r hunden springer bortom rĂ€ckvidd frĂ„n din mottagare. Den hĂ€r tekniken blir vĂ€ldigt beroende av terrĂ€ng - din hund kan trilla ner i ett hĂ„l, byggnader och formationer kan komma i vĂ€gen.  

Telefoner

Alla smarta telefoner, Samsung, Iphone och ja, det finns andra mĂ€rken ocksĂ„En telefon har hela paketet: kommunikation med mobilnĂ€tet, GPS, bluetooth. De har ocksĂ„ ett stort batteri. En telefon skulle kunna vara den idealiska trackern om det inte vore för att den har en mĂ€ngd andra funktioner och sensorer som tar ström - och strömsnĂ„lhet Ă€r A och O nĂ€r det kommer till att spĂ„ra. Vi anvĂ€nder ju den till nĂ€ra nog allt. Problemet med telefonen som tracker Ă€r alltsĂ„ storlek, kostnad, batteri tid. Det faller ju pĂ„ orimlighet att lĂ€mna en telefon i bilen för att kunna spĂ„ra den om den blir stulen. 

SpÄror

En spĂ„ra samlar och kombinerar bluetooth/crowdfinding, GPS och kommunikation över mobilnĂ€tet. Utöver det har de utvecklat teknik för att hĂ„lla lĂ„g strömförbrukning. En spĂ„ra hĂ€mtar positioner frĂ„n satelliter och skickar information via en ny unik del av moblilnĂ€tet sĂ„ att du kan se var din spĂ„ra befinner sig pĂ„ appen. Fördelarna med detta Ă€r att det inte finns nĂ„gon begrĂ€nsning för hur lĂ„ngt bort din spĂ„ra kan vara. DĂ€rmed funkar den pĂ„ i stort sett pĂ„ alla rörliga objekt. Dessutom Ă€r batteritiden bĂ€st pĂ„ marknaden. Att jĂ€mföra med telefoner och andra Trackers har spĂ„ror batteritid pĂ„ mĂ„nader/Ă„r i stĂ€llet för dagar. Vi som vimsar efter vĂ„ra nycklar i hemmet pĂ„ morgonen behöver kanske inte en sĂ„n hĂ€r avancerad tracker. 

LĂ€s mer

GPS-Tracker

Viktiga saker att tÀnka pÄ nÀr du campar sommaren 2023

GPS-Tracker

Magnus anvÀnder SpÄra till sin motorcykel

GPS-Tracker

Din guide i trackersdjungeln