Din guide i trackersdjungeln

Vilken typ av tracker löser dina problem?

Stulen bil, barn som försvinner, bortsprungen hund eller nycklar som envisas med att vara som bortblåsta när du har bråttom på morgonen. Som tur är finns det teknik för att lösa problemen. Numera finns en uppsjö av så kallade spårsökare eller trackers för att hitta allt du värderar och älskar. I takt med efterfrågan ökar utbudet. Här försöker vi sammanfatta och reda ut djungeln av begrepp och teknik. 

Bluetooth-trackers sk. ”nyckelfinnare” - Till exempel: Apple Tile, Galaxy, Tile

Bluetooth är en kort koppling mellan två elektroniska enheter som sker trådlöst. Kort sagt det som hanterar överföring av information mellan olika enheter.Kommunikationen sker genom radiovågor med en frekvens på 2,4 GHz, samma frekvens som WIFI-uppkoppling.Bluetooth räcker mellan 50 och 200 m. - varierande av siktlinje - till exempel om det är en vägg emellan. Det här är en bra lösning om du alltid har föremålet inom räckhåll. När trackern är bortom räckvidd från din telefon kan du inte längre se var föremålet befinner sig . En bluetooth-tracker är en utmärkt lösning för oss om aldrig hittar våra nycklar i lägenheten. Bra att ha till exempel i en plånbok och om du tappar den så vet du att du tappat den. På minussidan kan du bara se var den är om du är inom räckvidden på bluetooth (10-200 meter).

Crowdfinding

En bluetooth-tracker kopplas oftast ihop med telefonen. Därefter känner din telefon av när den är i närheten av din bluetooth-tracker. Räckvidden är mellan 50 och 200 meter. Vissa bt-trackers tillåter att andra användare av systemet kan rapportera in din bt-trackers position. Detta betyder att du kan se var din tracker är så länge någon i samma system är i närheten av din tracker - crowdfinding. Fördelen med detta är att de flesta har en smartphone. Nackdelen är att det är ovanligt att min Tracker stöter på en telefon som faktiskt har rätt app installerad samt bluetooth igång  

RF-trackers (GPS radio kommunikation) - till exempel Garmin

En RF-tracker får sin position från satelliter och sänder informationen till din mottagare. Den används ofta för jakthundar där man konstant vill följa hundens rörelser. Problem som kan uppstå är när hunden springer bortom räckvidd från din mottagare. Den här tekniken blir väldigt beroende av terräng - din hund kan trilla ner i ett hål, byggnader och formationer kan komma i vägen.  

Telefoner

Alla smarta telefoner, Samsung, Iphone och ja, det finns andra märken ocksåEn telefon har hela paketet: kommunikation med mobilnätet, GPS, bluetooth. De har också ett stort batteri. En telefon skulle kunna vara den idealiska trackern om det inte vore för att den har en mängd andra funktioner och sensorer som tar ström - och strömsnålhet är A och O när det kommer till att spåra. Vi använder ju den till nära nog allt. Problemet med telefonen som tracker är alltså storlek, kostnad, batteri tid. Det faller ju på orimlighet att lämna en telefon i bilen för att kunna spåra den om den blir stulen. 

Spåror

En spåra samlar och kombinerar bluetooth/crowdfinding, GPS och kommunikation över mobilnätet. Utöver det har de utvecklat teknik för att hålla låg strömförbrukning. En spåra hämtar positioner från satelliter och skickar information via en ny unik del av moblilnätet så att du kan se var din spåra befinner sig på appen. Fördelarna med detta är att det inte finns någon begränsning för hur långt bort din spåra kan vara. Därmed funkar den på i stort sett på alla rörliga objekt. Dessutom är batteritiden bäst på marknaden. Att jämföra med telefoner och andra Trackers har spåror batteritid på månader/år i stället för dagar. Vi som vimsar efter våra nycklar i hemmet på morgonen behöver kanske inte en sån här avancerad tracker. 

Läs mer

GPS-Tracker

Din guide i trackersdjungeln

GPS-Tracker

M3 Test: ”Fiffig gps-puck som håller koll på det mesta”

GPS-Tracker

Sharing is caring - dela din GPS-tracker