Livetracking, batteritid och batterilivslängd

Batteritiden - alla trackers största svaghet 

Det finns en härlig känsla i tanken att kunna följa ett försvunnet barn eller husdjur i realtid*. Det är också synnerligen relevant om olyckan är framme. Däremot kan det vara en kontraproduktiv önskan. En smart tracker vill inte trötta ut sig genom att hela tiden ta position. Om den gör det håller den max si eller så många dagar beroende på storlek et cetera. Realtidsposition är ju viktigt när något händer på riktigt och då är det av yttersta vikt att inte batteriet är svagt. Och då kommer vi naturligt in på vår tids gissel: batteritid.

Batteritid och batterilivstid

2000-talsmänniskan lägger eventuellt mer tid på prata och tjata om batterier och laddning än på att leta nycklar.

1. Batteritid är benämningen på hur länge batteriet räcker innan det måste laddas eller bytas ut och ska inte förväxlas med.

2. Batterilivslängd som handlar om att de flesta statiska batterier blir sämre efter hand.Efter hand och användning blir ditt laddningsbara batteri uppåt 20% sämre. Ett faktum man kanske inte spontant förhåller sig till när man skaffar en tracker. Det problemet kan du lösa genom att skaffa en tracker med utbytbara batterier. På så sätt blir trackern som ny vid varje batteribyte.

Tips! 

Ett vanligt misstag är att tro att man ska hålla mobiler, trackers och allt batteridrivet fulladdat hela tiden. Energin i batterierna utvinns när litiumjoner rör sig mellan elektroderna i batteriet. Ju större skillnad det är mellan potentialerna mellan elektroderna, desto större blir cellspänningen och desto mer potent blir batteriet. Vid de extrema cellspänningar som råder vid maxladdning av dagens litiumjonbatterier blir den här processen mer instabil. I toppläget, 100 %, är risken för oönskade reaktioner som skadar bland annat elektrolyten högre. Sättet att bevara batterilivslängd i ditt uppladdningsbara batteri - oavsett det gäller en tracker, en telefon eller vad som helst - är att undvika att ladda det fullt. En bra siffra att sikta på är ca 80%.

*Notera att realtid är ett relativt begrepp utan lexikal tydlighet. Det är upp till respektive tillverkare - det kan handla om sekund för sekund och upp till var 10 minut.

Läs mer

GPS-Tracker

Viktiga saker att tänka på när du campar sommaren 2023

GPS-Tracker

Magnus använder Spåra till sin motorcykel

GPS-Tracker

Din guide i trackersdjungeln