5 tips för att få tillbaka förlorade föremål

För dig som gillar att ha koll på dina prylar  

Få tillbaka stulna eller borttappade grejer genom att förebygga. Värdet i pengar är bara en del av att förlora föremål. Att få igen en förlorad semester, ett personligt utprovat grepp till golfklubba eller alla de där affektionsvärdena som inte kan försäkras. Stulna objekt och fordon kan komma tillbaka. Här är fem enkla saker du kan göra för att återfå borttappade eller stulna saker. 

1. DNA-märkning

Genom att använda DNA-märkning gör du dina värdesaker spårbara genom både DNA-kod och mikropunkter. Märkningen är mycket svår att få bort och fungerar också som varning till tjuvar då stöldgodset blir svårsålt. Här kan du se hur DNA-märkning fungerar.

2. Spårare

Spårare, tracker, tag... kärt barn har många namn och många sätt att position. Gemensamt är att de visar var din bil, båt, väska etc befinner sig och att de är flexibla. Tänk på att välja en tracker med lång batteritid. Trackers som spårar i realtid blir ofta ineffektiva då de tär på batteriet medan saken ligger stilla. Du behöver ju inte veta att din golfbag står i garderoben. Extra viktigt om det handlar om liv, till exempel ett husdjur. Om en hund springer bort är varje extra minut batteritid avgörande. 

3. Installera spårningsfunktion på mobilen

Med olika typer av Hitta-appar blir din mobil spårbar. Om din mobil blir stulen kan du se på en karta var den är, så länge den är påslagen. Du kan också fjärrlåsa skärmen så att ingen kan använda din mobil, till exempel för att betala. Det krävs att du har installerat eller konfigurerat på förhand för att kunna använda de här funktionerna.

4. Skaffa nyckelbricka

"Var är min nyckel?" - är eventuellt en av svenskans vanligaste frågor. Nycklar förloras ofta och återkommer sällan om du inte har en nyckelbricka. Med nyckelbricka ökar chansen att få tillbaka nyckeln avsevärt. Den som hittar nycklar med nyckelbricka kan till exempel lägga dem i någon av Postens brevlådor, så kommer de tillrätta efter några dagar.

5. Dokumentera

Tiden det tar dig att filma, fota och skriva ner information om dina ägodelar ökar möjligheten för polisen att spåra dina saker om de blir stulna. Till exempel speciella egenskaper, tillverkningsnummer och kvitton. Vid ett inbrott vill polis och försäkringsbolag få en lista på vad som har blivit stulet. Om det redan är sammanställt kan du fokusera de saker som känns mer akuta i tid av kris.

Ps. Tänk också på att du själv kan bli stulen!

Vi lever i en tid då hela din identitet kan bli kapad. Tjuvar hittar hela tiden nya sätt att stjäla ditt id. Det blir till exempel allt vanligare att komma över sparade adress- och kortuppgifter på nätet som sen kan användas för att shoppa, agera och ta lån - i ditt namn. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och se över vad din hemförsäkring erbjuder vid id-kapning, till exempel kostnaden för juridiskt stöd.

Läs mer

Hund

Viktiga saker att tänka på när du campar sommaren 2023

Hund

Magnus använder Spåra till sin motorcykel

Hund

Din guide i trackersdjungeln