Niklas tog tillbaka sin stulna cykel från cykeltjuven

Hur Niklas haffade tjuven! 

Det är något särskilt med cykeln. Den verkar få oss att minnas vår allra första, vinglande tramptag och världen som öppnades. Vidgade horisonter och ett pirrande inslag av äventyr och frihet. Ofta hade den ett namn: Röda Faran, Silverpilen, Blådåren...

Hittade sin cykel på Facebook Marketplace

Och minns du det minns du förmodligen också känslan när du kom ut på morgonen för att slänga dig på jonnen och cykelstället gapade tomt. En cykelstöld är inte bara ett logistik-elände utan också en personlig kränkning. Det finns människor som envist letat sin gamla cykel i årtionden och närt en dröm om hämnd och återerövring. Niklas, 40, lyckades göra det omöjliga och förverkliga en återtagning.

- Jag cyklar, berättar Niklas. Det är mitt färdmedel. Jag har haft min cykel i tio år. Det är en Monark - inte någon flashig cykel men jag har lagt mycket tid och kärlek på den och mitt liv är byggt utifrån min cykel.

När den blev stulen utanför min bostad i centrala Stockholm en sensommarkväll rycktes hela min livsstil bort.

Utan några större förhoppningar slängde Niklas upp en blänkare om stölden på Facebook samma natt och redan nästa dag började han leta efter en ny begagnad cykel.

- Jag hittade omedelbart en Crescent som såg bra ut. Den visade sig redan vara såld men mannen som sålde den hade en annan cykel på lager - en Monark. En likadan som jag haft.

Det var så klart intressant. Säljaren, som vi kan kalla Gunnar, skickade en bild.

- Och det var min cykel, berättar Niklas. Jag känner igen allt! Alla detaljer jag köpt till genom åren. Den dyra sadeln, det orangea låset... allt! Jag fick en sån otrolig puls. Jag satt och tittade på min egen cykel bara timmar efter stölden.

Niklas och Gunnar kom överens om att Linus ska hämta cykeln till helgen och swisha handpenning.

- Jag fick min chef att swisha så att Gunnar inte skulle känna igen min adress om han googlade.

Utifrån Gunnars telefonnummer hittar Niklas alla hans uppgifter och blev bland annat varse att Gunnar var dömd för liknande brott tidigare. Av en slump visar det sig att även en av Niklas vänner fem år tidigare blivit utsatt för brott från Gunnar som inte bytt telefonnummer genom åren.

Niklas rapporterar in sin privatspaning till polisen som blir milt förstummade och tackar för att han gjort deras jobb. Samt utfört det väl. När Niklas åker för att hämta cykeln ett par dagar senare följer polisen hack i häl.

Hemma hos Gunnar står cykeln dock iklädd en lite sämre sadel.

Niklas frågar efter sadeln.Den finns inte menar Gunnar.

- Jo, det gör det ju, det vet jag. Du har ju stulit den här cykeln av mig!

- Nej, menar Gunnar.Där och då gör polisen entré.När polisen vill ha Gunnars personnummer hävdar han att han inte har något: "bara bank-id". De får det av Niklas som blivit lite av ett proffs på Gunnars liv.

Cykeln är nu åter i Niklas ägo och ordningen är återställd. Men den nya dyra sadeln då?Jo, Gunnar ringde en vecka senare och frågade om Niklas ville köpa den.

- Nej tack, svarade Niklas, inte en stulen.

- Du är otacksam, menade Gunnar. Vi ses i rätten.

Tips! 

Det är ju något av en dröm att ta tillbaka rättmätig egendom och sätta dit en tjuv. Många är manade få är kallade några tips är:

- Kolla begagnat marknaden så fort som möjligt- Göm en GPS-tracker någonstans på cykeln

- Polisanmäl men lägg också ut den på sociala medier- Ha i åtanke att inte stjäla tillbaka cykeln

- Skulle du klippa upp låset och återta cykeln riskerar du att åtalas för självtäkt, vilket är ett brott och resulterar i böter eller fängelse i högst sex månader (8 kap. 9 § brottsbalken). Gör istället som Niklas - kontakta polisen.

Läs mer

Stöldskydd

Spåra på Båtmässan i Göteborg 

Stöldskydd

10% rabatt på Spåra Classic december ut

Stöldskydd

Cykelstöld - Sveriges vanligaste egendomsbrott