Cykelstöld - Sveriges vanligaste egendomsbrott

77 200 cykelstölder

Cykelstöld är ett av Sveriges absolut vanligaste egendomsbrott. År 2020 anmäldes otroliga
77 200 cykelstölder -  och trenden är ökande.

Att någon polisanmäler en cykelstöld behöver inte nödvändigtvis innebära att personen också har anmält stölden till ett försäkringsföretag. Det kan vara så att cykelägaren inte har en försäkring som täcker cykelstöld, men det kan också vara cyklar av mindre värde som gör att självrisken överstiger värdet av cykeln. Den årliga genomsnittliga ersättningen för en stulen cykel är 4 300 kronor.

Majoriteten cyklar stjäls vid den egna bostaden. Det gäller både elcyklar och vanliga cyklar. Det verkar heller inte ha någon större betydelse om cykeln är inlåst i ett förråd eller liknande, då 22 procent av elcyklarna som stulits under 2019 var inlåsta.Det är så klart svårt att skydda sig helt mot cykelstölder, vilket inte minst visar sig då cyklarna inte ens står säkert när de är inlåsta.

Tips! 

Ett sätt att i alla fall stoppa tillfällighetstjuven är att alltid låsa fast cykeln i ett fast föremål med ett godkänt lås, och ta med batteriet till elcykeln. Ett annat sätt är gömma en gps-tracker någonstans på cykeln så att den går att spåras via app.

Läs mer

Stöldskydd

Spåra på Båtmässan i Göteborg 

Stöldskydd

10% rabatt på Spåra Classic december ut

Stöldskydd

Cykelstöld - Sveriges vanligaste egendomsbrott