Varför springer hundar bort?

Spåras hundexpert, etolog Anna-Maria Svedberg, förklarar 

När en hund springer bort handlar det nästan aldrig om försummelse från hundägarens sida eller att hen har dålig pli sin hund. Här ger Spåras hundexpert, etolog Anna-Maria Svedberg, vanliga orsaker:

Därför springer hundar bort

• De flesta hundar som springer bort och inte kommer tillbaka inom 15 minuter har blivit skrämda av till exempel höga ljud, trafik, andra hundar, eller blivit överraskade av någon plötslig händelse eller varit med om en olycka.

• Exempel: Ägaren kanske faller illa och bryter benet, tappar kopplet och hunden blir rädd när personer kommer och ska hjälpa ägaren som har mycket ont.

• Exempel: Hunden kan ha suttit i en bil som blir påkörd, hunden blir chockad och springer till skogs.

• Ett annat vanligt tillfälle när hundar springer bort är när de är på ett okänt ställe, som hos en hundvakt eller om de precis flyttat till ett nytt hem. Hunden känner sig inte trygg och hemma i området och när den springer iväg hittar den inte hem igen. Ofta springer de bort för att de blir skrämda, eller för att de helt enkelt längtar hem och letar efter sin familj.

Det handlar väldigt sällan om olydnad när en hund försvinner. Ofta är det olyckor men i många fall hade det kunnat förebyggas genom rutiner, som till exempel: grindar innanför ytterdörren Rymningssäkra selar och koppel Inte släppa hunden lös i områden med mycket liv och rörelse, speciellt inte om du inte tränat inkallning och känner hunden väl 

Kom ihåg! Under 1 mars-20 augusti får hundar inte vara lösa i mark där det finns vilt ⚠️

Det händer att hundar som dragit iväg på jakt inte kommer tillbaka, då har de ofta sprungit vilse, skadat sig, fastnat i vegetationen eller ramlat ned i exempelvis skrevor. 

Läs mer

Hund

Julklappar mellan Människa och Hund - En oemotståndlig kärleksförklaring

Hund

SM i hundkapplöpning - hundsport på djurens villkor

Hund

Teknikveckan: "Spåra Hund och annat värdefullt med Spåra"