SM i hundkapplöpning - hundsport på djurens villkor

SM i hundkapplöpning 16-23 juli 2022

Hundkapplöpning är en hundsport där framförallt vinthundar (Greyhound, Whippet, italiensk vinthund, saluki m fl) springer mot varandra på en ovalbana av sand. Men det finns även andra raser som tävlar och banorna runt om i landet anordnar öppna träningar för alla raser. De startar ur burar och som mest startar sex stycken samtidigt. Framför dem dras en så kallad "hare", som är en attrapp. Målet är att vara först över mållinjen.

Årets upplaga av SM i hundkapplöpning går av stapeln i Stockholm, Åkersberga 16-23 juli.

Tävlingsbanan/hundkapplöpningsbanan eller även kallat rundbana, är en doserad bana med finkornig sand.

Banan prepareras innan användning med att vattnas och harvas, så att underlaget blir mjukt och slätt för hunden att springa på. Detta görs för att minskar risken för att skador ska inträffa under träning och tävling.

Säkerhet är A och O.I tävlingslopp startar hundarna max 6 st/lopp och minimum 3st hundar/lopp. Hundarna startar i varsin startbox som är numrerade 1-6.Varje startbox har även en egen färg som hunden bär under loppet som ett nummertäcke. Detta för att kunna urskilja hunden i startfältet under pågående lopp.

Kräver dedikering

- De som tävlar med sina hundar är entusiaster som känner stor kärlek till djuren och brinner för  sporten, berättar Jennifer Loorents Sköld, tävlande och marknadsföringsansvarig för SM. Det är en livsstil.

Det finns inga pengar i hundkapplöpning i Sverige så det kräver dedikering. I Sverige är hundkapplöpning en familjesport till skillnad från många andra länder. En stor del av fritiden ägnas åt att träna och tävla med sin hund.

- Vi behandlar dem som elitidrottare och det är ju det de är. De tränar, tränar hos sjukgymnast, de får specialkost, massage, vila och så vidare, förklarar Jennifer. Framför allt är de ju familjemedlemmar och måste få kärlek, uppmärksamhet och känna tillhörighet. Våra hundar är riktiga soffpotatisar. Det som sker på banan är en så liten del av deras tid, men känslan och samhörigheten man får med sin hund är obetalbar när de får göra det de älskar allra mest – att springa snabbast av alla.

Det kostar alltså en hel del i både tid och pengar att hålla sig med tävlingshund, men menar Jennifer, man får omgående tillbaka så mycket i kärlek, energi och upptåg att det är värt det.

- Många som håller sig med vinthund börjar snabbt samla på dem - det finns de som har uppåt tolv hundar. Och inte bara på vinthundar utan på hundar generellt och djur överhuvudtaget. Många har hästar, katter och till och med kaninuppfödning.

Jennifer själv har ”bara” tre: två Greyhounds Dropkick Riley/Josie och Dropkick Scarlet samt en Whippet som heter Scout (Hilarija) men går under namnet Lill-tjafsan.

Riley/Josie är för smart för att tävla, men uppskattar att titta på loppen. Scarlet är inne på sin veteransäsong och kombinerar avslutandet av karriären med modelljobb. Lill-tjafsan är importerad från Tjeckien för sina fina racinglinjer och har efter bara tre starter ur box levererat imponerande resultat. Hon springer 320 meter på 20.35.

Skillnaden på att tävla med en Greyhound eller en Whippet är stor. Whippetar är gladare, piggare och mer skadefria. De får tävla varannan dag, medan den väsentligt tyngre och snabbare Greyhounden får vila längre.- Dessutom är Greyhounds extremt lata, skrattar Jennifer, det är en utmaning i träningen.

Gemensamt är dock att träning ska ske på hundens villkor.

- Hundar är unika. Vissa fattar direkt, för andra tar det tid. Man tar det i hundens takt och med hundens välmående i fokus. Inför varje lopp sker dessutom n vterinärbesiktning. Man chansar inte med sin hund. Det är en familjemedlem.

SM i hundkapplöpning 2022

SM i hundkapplöpning 2022 - Åkers Kanal Greyhound ParkAlltid fri entré och parkeringEnklare mat och fika i en fantastisk miljö.

Du kan spela på loppen i spelkassan på Åkers Kanal Greyhound Park

Detaljerad information om Hundkapplöpnings SM hittar du via länken nedan: 

https://www.hundkappstockholm.se

Tips för dig som vill börja tävla

Tips för dig som är intresserad av att börja tävla
1. Googla för att hitta ett sällskap nära dig (det finns elva sällskap från Norrbotten till Skåne) hundkapp.se

2. På Facebook finns en öppen grupp här: https://www.facebook.com/groups/237485273028159

3. Ta kontakt och åk och titta hur det går till. Nya medlemmar får en mentor

4. Ta licens. Måste bli licensierad tränare för att få tävla5. Träning ska ske på hundens villkor. 

Fakta

Hundkapplöpningen kom till Sverige runt 1950/60- talet, då första banan byggdes och SHCF grundades. Intresset blommade och fler kapplöpningsbanor bildades och föreningarna anslöt sig sedan till SHCF.Hundkapplöpningen är som mest aktiv under den snöfria perioden i Sverige och då anordnas tävlingar runt om i hela landet.Sverige har i dagsläget 10 stycken banor för just hundkapplöpning som sträcker sig både från norr till söder.För att kunna ta en giltig licens på sin hund behöver man ta del av följande.

Hunden ska:

• Vara registrerad hos SHCF & SKK.
• Hunden måste ha fyllt 15 månader.
• Ha en godkänd och licensierad • tränare med medlemsskap i SHCF.
• Sprungit ett godkänt solo- & licenslopp.
• Vara vaccinerad enligt SKK's bestämmelser.

Tränaren ska: 

• Har för året ett medlemskap i ett sällskap som är anslutet till SHCF.
• Genomgått en utbildning via sitt sällskap och blivit godkänd av SHCF som tränare.
• Ha kännedom om SHCF och dennes roll i sporten.
• Bl.a känna till stadgar, regelverk och sv. djurskyddet.
• Tränaren har det fullaste ansvaret för hunden under tävling och även efter avslutad tävlingskarriär.

Läs mer

Hund

Julklappar mellan Människa och Hund - En oemotståndlig kärleksförklaring

Hund

SM i hundkapplöpning - hundsport på djurens villkor

Hund

Teknikveckan: "Spåra Hund och annat värdefullt med Spåra"