Plötsligt sprang hunden Kiefer bort - "Vet inte vad som skrämde honom" 

Berättelsen om när hunden Kiefer försvann

Hundexperten och etologen Anna-Maria Svedberg berättar om hur hon och ID-hunden spårade bortsprungna hunden Kiefer.

"Vi vet inte vad som skrämde honom"

Kiefer sprang iväg från farstutrappen på ön Härnön, Härnösand, 30/5 2018. Vi vet inte vad som skrämde honom, hela familjen var ute med honom och han har aldrig sprungit iväg innan och kommer alltid på inkallning.

Personer som såg honom sticka började jaga honom på cykel vilket fick honom att springa i panik och försvann. Några timmar senare är ID-Aron och jag på plats. Aron spårar Kiefer till en skola några kilometer från hemmet.På morgonen syns han på skolgården, barn försöker fånga in honom och han springer iväg. Han dyker upp på en annan skola, sedan ses han springa över torget och på förmiddagen är han längs vattnet på fastlandet.

Han har aldrig promenerat från ön till fastlandet innan.Han följer vattnet till en udde där han stannade i 8 dygn med några utflykter längs med e4an och järnvägen varje kväll vid 21-tiden. Ingen människa kom närmare honom än 50 meter.

Aron och jag är där tre gånger och Aron ringar in området han troligen håller sig i. En hektar stortområde med massa sly som skydd. Matstationer bekräftar att han är där.En fälla med åtelkamera införskaffas och placeras på platsen.

Samtidigt börjar Kiefer söka sig till mattes morfars trädgård som ligger i ett radhusområde 1 km bort. Han känner troligen familjens doft åt det hållet då de fått råd om att lägga spår till trädgården och bygga ett hägn att locka in honom i.Första natten med fällan håller han sig undan.

Andra natten tar åtelkameran en bild på honom i fällan men inte tillräckligt lång in för att den ska slå igen.

Dagen efter ligger han och vilar precis utan för morfars trädgård! Men han springer iväg vid minst ljud av en människa.

Matte är på ovanvåningen och kastar korv till honom och lockar in honom i trädgården. Hon springer allt hon kan och stänger grinden.Första minuten har Kiefer panik.

Men sedan inser han att det är hans familj och han blir överlycklig. Precis då ringer jag och hör hans glädjetjut i telefonen 💕Jag träffar Kiefer regelbundet och han har aldrig visat några tendenser till rädsla, han är jättesocial och lyhörd.

Vi vet inte varför han stack, men han blev snabbt förvildad och gick in i överlevnadsmode där han aktivt höll sig undan.

Kom ihåg! Under 1 mars-20 augusti får hundar inte vara lösa i mark där det finns vilt ⚠️

Det händer att hundar som dragit iväg på jakt inte kommer tillbaka, då har de ofta sprungit vilse, skadat sig, fastnat i vegetationen eller ramlat ned i exempelvis skrevor. 

Läs mer

Hund

Julklappar mellan Människa och Hund - En oemotståndlig kärleksförklaring

Hund

SM i hundkapplöpning - hundsport på djurens villkor

Hund

Teknikveckan: "Spåra Hund och annat värdefullt med Spåra"