Om hunden springer bort!

Så gör du när din bästa vän springer bort! 

Om din värsta mardröm skulle bli sann och din hund springer bort är det viktigt att hålla huvudet kallt! Här får du en lista med tips att följa:

1. Ropa/vissla som du brukar göra i vanliga fall när du kallar in din hund. Tjata inte, då kommer hunden blockera ut dig som vitt brus och ropar du i panik kan hunden bli mer osäker.

2. Spring åt andra hållet, då brukar hunden följa dig.

3. Sätt dig med sidan/ryggen mot hunden och peta i marken. Låtsas om att du hittat något riktigt spännande! Det brukar väcka hundens nyfikenhet och den kommer för att se vad du hittat.

4. Om hunden är utom synhåll och du inte vet var den är, vänta kvar på platsen!

5. Om hunden inte kommer tillbaka efter 10 minuter, ring polisen och anmäl hunden som försvunnen. Personer som hittar din hund kan kontakta polisen som då kan koppla ihop dem med dig. Ring polisen varannan timme första dygnet och kolla om någon hittat en hund. Det är inte alltid de har koll och missar att kontakta dig! Ring två gånger per dag om hunden inte kommit hem inom ett dygn.

6. När du letar efter hunden, gå inte huller om buller! Gå rakt ut några hundra meter och rakt tillbaka för att lägga spår som din hund ska följa tillbaka till platsen den försvann, hemåt, till bilen med öppen baklucka eller annan plats du vill att den ska ta sig till. Tänk dig att platsen är navet på ett hjul och du går som ekrarna. Hundar som söker sig tillbaka spårar och går du huller om buller blir det svårare för hunden att hitta tillbaka till dig!

7. Sätt upp lappar i området och närliggande områden samt platser där mycket folk passerar och kan få syn på lapparna med bild på hunden samt dina kontaktuppgifter. Sociala medier är bra, men efterlysningen försvinner i flödet och folk som hittar/ser din hund har svårt att hitta  vem de skulle kontakta. Därför är lappar bättre!

8. Be folk att inte försöka fånga in hunden om de inte är 110% säker på att de kommer få tag på den. De ska bara hålla koll på var hunden befinner sig så du kan komma och försöka locka den till dig eller sätta upp ett hägn/fälla.

9. Kontakta en utbildat  ID-hundekipage som kan hjälpa till att lokalisera hunden. Du behöver något som luktar bara den försvunna hunden, t.ex. päls, halsband eller bädd/filt den legat på.

10. Misstänker du att hunden rör sig i ett område kan du tända en eld och grilla något kött som luktar mycket och kan locka till sig en hungrig hund. Kyckling, korv eller till och med kovom brukar hundar ha svårt att stå emot.

När hunden är infångad är det ingen idé att skälla på den! Överös den med kärlek och beröm och ta den till veterinär för hälsokontroll. Den kan ha skadat sig, vara uttorkad och behöva få igång magen om den svultit.

Innan hunden springer bort

1. Träna inkallning och kontaktövningar2. Skaffa en GPS-tracker!3. Spara en smeller från hunden i en ren glasburk och märk med namn och datum. Det kan vara päls från hunden, eller en filt/handduk hunden legat på.4. Är hunden rädd för t.ex. hundar, människor eller känslig för ljud behöver du kontakta en utbildad person som kan hjälpa er med rehabilitering och förebyggande åtgärder5. Rymningssäker sele och dubbla koppel under tider på året då fyrverkerier kan förekomma, hos hundvakter eller om du få hem en omplacering.

Etolog Anna-Maria Svedberg, Etologica

Anna-Maria Svedberg driver Etologica och bor utanför Härnösand med pojkvän, den pensionerade ID-hunden Aron  en 13 årig tervueren och katten Wille som är 12 år. 

Läs mer

Hund

SM i hundkapplöpning - hundsport på djurens villkor

Hund

Teknikveckan: "Spåra Hund och annat värdefullt med Spåra"

Hund

Plötsligt sprang hunden Kiefer bort - "Vet inte vad som skrämde honom"