Om hunden springer bort!

SĂ„ gör du nĂ€r din bĂ€sta vĂ€n springer bort! 

Om din vÀrsta mardröm skulle bli sann och din hund springer bort Àr det viktigt att hÄlla huvudet kallt! HÀr fÄr du en lista med tips att följa:

1. Ropa/vissla som du brukar göra i vanliga fall nÀr du kallar in din hund. Tjata inte, dÄ kommer hunden blockera ut dig som vitt brus och ropar du i panik kan hunden bli mer osÀker.

2. Spring Ät andra hÄllet, dÄ brukar hunden följa dig.

3. SÀtt dig med sidan/ryggen mot hunden och peta i marken. LÄtsas om att du hittat nÄgot riktigt spÀnnande! Det brukar vÀcka hundens nyfikenhet och den kommer för att se vad du hittat.

4. Om hunden Àr utom synhÄll och du inte vet var den Àr, vÀnta kvar pÄ platsen!

5. Om hunden inte kommer tillbaka efter 10 minuter, ring polisen och anmÀl hunden som försvunnen. Personer som hittar din hund kan kontakta polisen som dÄ kan koppla ihop dem med dig. Ring polisen varannan timme första dygnet och kolla om nÄgon hittat en hund. Det Àr inte alltid de har koll och missar att kontakta dig! Ring tvÄ gÄnger per dag om hunden inte kommit hem inom ett dygn.

6. NÀr du letar efter hunden, gÄ inte huller om buller! GÄ rakt ut nÄgra hundra meter och rakt tillbaka för att lÀgga spÄr som din hund ska följa tillbaka till platsen den försvann, hemÄt, till bilen med öppen baklucka eller annan plats du vill att den ska ta sig till. TÀnk dig att platsen Àr navet pÄ ett hjul och du gÄr som ekrarna. Hundar som söker sig tillbaka spÄrar och gÄr du huller om buller blir det svÄrare för hunden att hitta tillbaka till dig!

7. SĂ€tt upp lappar i omrĂ„det och nĂ€rliggande omrĂ„den samt platser dĂ€r mycket folk passerar och kan fĂ„ syn pĂ„ lapparna med bild pĂ„ hunden samt dina kontaktuppgifter. Sociala medier Ă€r bra, men efterlysningen försvinner i flödet och folk som hittar/ser din hund har svĂ„rt att hitta  vem de skulle kontakta. DĂ€rför Ă€r lappar bĂ€ttre!

8. Be folk att inte försöka fÄnga in hunden om de inte Àr 110% sÀker pÄ att de kommer fÄ tag pÄ den. De ska bara hÄlla koll pÄ var hunden befinner sig sÄ du kan komma och försöka locka den till dig eller sÀtta upp ett hÀgn/fÀlla.

9. Kontakta en utbildat  ID-hundekipage som kan hjĂ€lpa till att lokalisera hunden. Du behöver nĂ„got som luktar bara den försvunna hunden, t.ex. pĂ€ls, halsband eller bĂ€dd/filt den legat pĂ„.

10. MisstÀnker du att hunden rör sig i ett omrÄde kan du tÀnda en eld och grilla nÄgot kött som luktar mycket och kan locka till sig en hungrig hund. Kyckling, korv eller till och med kovom brukar hundar ha svÄrt att stÄ emot.

NĂ€r hunden Ă€r infĂ„ngad Ă€r det ingen idĂ© att skĂ€lla pĂ„ den! Överös den med kĂ€rlek och beröm och ta den till veterinĂ€r för hĂ€lsokontroll. Den kan ha skadat sig, vara uttorkad och behöva fĂ„ igĂ„ng magen om den svultit.

Innan hunden springer bort

1. TrĂ€na inkallning och kontaktövningar2. Skaffa en GPS-tracker!3. Spara en smeller frĂ„n hunden i en ren glasburk och mĂ€rk med namn och datum. Det kan vara pĂ€ls frĂ„n hunden, eller en filt/handduk hunden legat pĂ„.4. Är hunden rĂ€dd för t.ex. hundar, mĂ€nniskor eller kĂ€nslig för ljud behöver du kontakta en utbildad person som kan hjĂ€lpa er med rehabilitering och förebyggande Ă„tgĂ€rder5. RymningssĂ€ker sele och dubbla koppel under tider pĂ„ Ă„ret dĂ„ fyrverkerier kan förekomma, hos hundvakter eller om du fĂ„ hem en omplacering.

Etolog Anna-Maria Svedberg, Etologica

Anna-Maria Svedberg driver Etologica och bor utanför HĂ€rnösand med pojkvĂ€n, den pensionerade ID-hunden Aron  en 13 Ă„rig tervueren och katten Wille som Ă€r 12 Ă„r. 

LĂ€s mer

Hund

Julklappar mellan MÀnniska och Hund - En oemotstÄndlig kÀrleksförklaring

Hund

SM i hundkapplöpning - hundsport pÄ djurens villkor

Hund

Teknikveckan: "SpÄra Hund och annat vÀrdefullt med SpÄra"