Anna-Maria Svedberg förstår hundar

"Etologin har lärt mig att läsa hundars beteenden"

Etologen Anna-Maria Svedberg är akademiskt skolad etolog och Spåras hundexpert. När Anna-Maria var tre år gammal ville hon klappa en humla. En livslång kärlek till djur var född.

- Jag har alltid varit intresserad, berättar Anna-Maria. Jag växte upp i en familj med pälsdjursallergiker så jag lånade grannens hundar, försökte klappa humlor och alla trodde att jag skulle bli veterinär. Men att bota djur var inte Anna-Marias driv. Hon ville förstå dem.

- Etologi är läran om djurens beteenden och hur beteenden utvecklas. För mig är det viktigt att kunna läsa beteenden. Om en hund skäller vill jag veta hur den skäller, när den skäller och så vidare, för att få den att må bättre. Om en hund som skäller för att den är rädd så kommer den inte nödvändigtvis sluta vara rädd för att den slutar skälla.

- Etologin har lärt mig att läsa hundars beteenden. Tyvärr lämnar det vi vet om djurs beteenden sällan universitetet och det vill jag ändra på. Man kan lära gamla hundar att sitta och framför allt kan man lära gamla hundägare att göra det. 

Anna-Maria Svedberg, Etolog

Anna-Maria Svedberg driver Etologica och bor utanför Härnösand med pojkvän, den pensionerade ID-hunden Aron  en 13 årig tervueren och katten Wille som är 12 år. 

Läs mer

Hund

Julklappar mellan Människa och Hund - En oemotståndlig kärleksförklaring

Hund

SM i hundkapplöpning - hundsport på djurens villkor

Hund

Teknikveckan: "Spåra Hund och annat värdefullt med Spåra"